Havbars - det vestjyske sølvtøj
Jeg har i løbet af september brugt adskillige timer ved de vestjyske høfder i jagten på nogle pæne havbars. Mit mål var at se om jeg kunne overliste en 60 cm+ havbars, hvilket ikke er nemt, men…
Jeg har 1,5 times kørsel fra min bopæl i det midtjyske til høfderne. Herfra flere kilometers vandring med oppakning langs kysten til de høfder, som jeg har satset på. Fiskeriet og rammerne omkring, har på ingen måder gjort fiskeriet nemt. For vigtigst af alt er sikkerhed, når man opholder sig i ingenmandsland. Derfor har jeg altid en lille murerspand med, som jeg fylder med sand fra stranden inden jeg tager turen ud på høfderne. Sandet smides ud over stenene på høfderne, som er fyldt alger og tang. Dette bevirker at man står bedre fast, da man ellers skøjter rundt, som stod man på et sæbebelagt gulv.
Herfra er det med at planlægge den mest sikre rute over de store glatte sten. Herved kan man kan tage det så roligt som muligt, når man endelig kroger en god havbars. -Det sidste man skal gøre er at falde på stenene i forsøget på at lande fiskene. I så fald kan man højst sandsynligt vinke farvel til fisken, og hilse velkommen til en kropslig skade eller det der er værre.
Til trods for de relativt farlige forhold som efterårsfiskeriet ved de vestjyske høfder byder på, har den jyske vestkyst samtidig også en unik tiltrækningskraft på mange lystfiskere. Ikke mindst naturen og de vilde omgivelser er det der drager mig mest. –Dyrelivet er fantastisk med sæler, marsvin, delfiner, suler m.v. Jeg har sågår set, hvad jeg formoder er en flok spækhuggere på jagt(omkring 8-10 meter i længden). Dette blandet med de rå og barske forhold med kraftige bølger som skylder vand op over de mange store sten, således at man med jævne mellemrum oplever smagen af saltvand i sin mund, giver samlet set denne dragende effekt.
Hvad angår selve fiskeriet, arbejder jeg stadig på at blive klogere på havbarsene og deres levevis, samt hvilke agn og teknikker, som giver det største udbytte. –Indtil nu har jeg faktisk kun knækket koden med gummishads som imiterer plettet tobiskonger. Disse fisker jeg relativt hurtigt gennem vandet med enkelte spinstop. Havbarsene hugger ofte langt ude i kastet eller helt inde foran stenene ved høfderne. Og uden undtagelse er huggene altid brutale og efterfuldt af en hårdtfightende havbars som ofte tager nogle voldsomme udløb. Derfor skal man have styr på sit hjul og ikke mindst bremsen, når man giver sig i kast med havbarsfiskeriet. Min strategi har som udgangspunkt været at få afsøgt så meget vand som muligt. Derfor fisker jeg sjældent mere end 20 min. ved hver høfde. Huggene falder ofte relativt hurtigt, hvis området omkring høfden holder fisk.
Fiskeriet i den forgangne uge har været mere end stabilt med havbars og kontakter på hver tur. Tilmed har fiskeriet toppet for mit vedkommende med 2 nye personlige rekorder på 2 dages fiskeri. Det ene eksemplar var 57 cm og vejede 2,07 kg. Det største eksemplar målte 59 cm og vejede 2,26 kg. -Yes!
Med denne lille beretning, håber jeg, at du selv får lyst til at give havbarsfiskeriet et forsøg. Jeg under nemlig alle engagerede lystfiskere at fange et stykke vestjysk sølvtøj. Samt at opleve den intense fight og de rå naturomgivelser. Selvom jeg ikke har fået indfriet min målsætning om at fange en 60 cm+ havbars i år, kæmper jeg videre. Jeg nemlig på ingen måde er mættet på fiskeoplevelser endnu.
Sep 19, 2021 | Fangstrapporter